Två romaner.

Santra.

347 sidor.

Häftad.

 

Faramarz Moazzami föddes 1948 i Iran och bor sedan 1970-talet i Sverige. Han debuterade 2002 med kriminalromanen Labyrint. Föreliggande volym innehåller hans femte roman Den döde Pusjkin och hans sjätte roman Terroristen. Berättelsen om den ryska poeten är vidunderlig. Pusjkin återuppstår från de döda i vår brutala nutid. I Moskva förälskar sig den förvirrade och förtvivlade författaren i den sensuella och intelligenta Nathali. I Petersburg misshandlas den mörkhyade Pusjkin av rasister. I Tjetjenien arbetar han som korrespondent, rapporterar om ett smutsigt krig, torteras av ryska militärer och stupas i en närstrid mellan ryssar och tjetjener.

 

Terroristen innehåller korta och långa prosastycken, där Moazzami i helig vrede skildrar hur västvärldens representanter härjar i Afrika, Asien och Sydamerika. Enligt författaren är USA inte intresserat av demokrati utan av dominans och blod.

 

Moazzami uttrycker sig lättfattigt i korta, innehållsdigra meningar. I poetiska ordalag talar han om fåglar, blommor och himlavalvets stjärnor.

Göran Kjellkvist